Bijdrage voort­gangs­rap­portage 2019


11 december 2019

AB-vergadering 19 november 2019,

bijdrage door fractievoorzitter PvdD Suzanne van Wylick

Dank u voorzitter,

Agendapunt Voortgangsrapportage

De PvdD kan met het merendeel van de voorgestelde maatregelen instemmen. Wij stellen vraagtekens bij de voorgestelde maatregelen betreffende de waterkwaliteit/waterketen, innovatie en veenweide.

  1. Wat betreft de voorgestelde maatregelen met betrekking tot de vertraging van de plannen van de waterketen en het afromen van het innovatiebudget, geldt voor de KRW-opgaven een resultaatverplichting, zoals ook vermeld is in de risicoparagraaf (blz. 26). Schieten we onszelf niet in de voet wanneer we nu gaan bezuinigen op deze KRW gerelateerde maatregelen en schuiven we daarmee het probleem niet voor ons uit?
  2. In de risico-paragraaf staat - en niet voor de eerste keer - beschreven dat grondeigenaren moeilijk te bewegen zijn om grond beschikbaar te stellen voor KRW-doelen. Wat denkt het DB eraan te doen om dat wel te laten lukken ? Kan als achtervang het instrument van grondonteigening worden ingezet, zoals ook bij bijvoorbeeld de realisatie van infrastructurele projecten gebruikelijk is?
  3. De PvdD is tegen het voorstel om het budget uitgaven veenweide in 2019 stop te zetten. Daar waar aan de samenleving de komende tijd grote bijdragen zullen worden gevraagd waar het gaat om het klimaat, het milieu en de biodiversiteit, is het doorvoeren van deze maatregel naar onze mening een volstrekt verkeerd signaal. Het Wetterskip, nota bene een overheidspartij, dient het goede voorbeeld te geven en zou ernaar moeten streven om op deze thema’s voorop te lopen.
  4. Bij het programma Veilig worden onder meer niet-geraamde pacht en jachtopbrengsten uit grond en water opgevoerd. Voorzitter, als het gaat om de jacht en de hobbyvisserij dan vindt de Partij voor de Dieren dat een organisatie als het Wetterskip een voorbeeldfunctie vervult en niet zou moeten meewerken aan deze vormen van dierenleed door de verpachting van grond en water dat in eigendom is van het Wetterskip.

Daarnaast hebben wij nog enkele aanvullende vraagpunten:

  1. Bij het programma Voldoende wordt 0,5 miljoen geclaimd om extra meldingen als gevolg van de ontwikkeling van de App “SnApp de exoot” aan te pakken. Dit is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van Hap-Snap beleid. Bij dit voorstel geeft u aan dat er een onderzoek uitgevoerd is naar de structurele effecten van de groei van exoten. Naar onze mening is de koninklijke route dan ook om eerst aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek het beleid aangaande de exoten te bepalen en op basis daarvan de financiële consequenties op een rij te zetten vanaf het jaar 2020, in plaats van rücksichtslos op basis van een zelf gecreëerd meldingssysteem te gaan bestrijden. Over dit onderwerp overwegen wij schriftelijke vragen.
  2. Vooruitlopend op het nog te formuleren beleid dienen in mijn optiek de extra kosten van deze maatregel die dit jaar zijn gemaakt te worden geactiveerd en meegenomen te worden in de jaarbudgetten vanaf 2020.
  3. Ook het baggerbeleid biedt aanknopingspunten om in te verdienen. Minder baggeren betekent minder uitgaven, maar wel meer biodiversiteit. U geeft in de voortgangsrapportage aan dat de evaluatie van het baggerbeleid in het laatste kwartaal van 2019 wordt aangeboden. Gaat u dat nog halen ?

Interessant voor jou

Inbreng over boerenprotest op belastingverhoging

Lees verder

Bijdrage legesverordening

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer