Bijdrage MKBA Veenweide


17 maart 2020

Inbreng Commissie SKZ/AB 20-01-2020

Onderwerp: MKBA Veenweide

Suzanne van Wylick,; fractievoorzitter en AB-lid Partij voor de Dieren

Voorzitter, op 28 juni 2019 heeft het kabinet Rutte 3 het klimaatakkoord vastgesteld. Een deel van de klimaatopgave zal in de Friese veenweidegebieden gerealiseerd moeten worden. In het klimaatakkoord zijn hier middelen voor gereserveerd. De Maatschappelijke Kosten Baten Analyse, de MKBA, is opgesteld met de doelstelling om het ambitieniveau te bepalen van het nog op te stellen uitvoeringsprogramma veenweide.

Eén van de hoofdconclusies van de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse is dat investeren in klimaatmaatregelen in het veenweidegebied maatschappelijk loont. Dit biedt ook de landbouwsector in het veenweidegebied nieuwe kansen door ofwel te gaan voor een bedrijfsverplaatsing, ofwel voor een systeeminnovatie waarbij wordt ingezet op nieuwe teelten en/of blauw-groene diensten in het kader van de natuurinclusieve landbouw ofwel te kiezen voor een vrijwillige uitkoopregeling. DE toekomst van de landbouw is er één met veel minder dieren, die natuurinclusief is en met een omliggende natuur die robuust is en tegen een stootje kan.

Naast de CO2 opgave toont ook de recente stikstofcrisis de noodzaak van drastische maatregelen aan.

Peilverhogingen in het veengebied en het onder water zetten van diepe veenpolders zijn volgens de MKBA effectieve maatregelen om onder meer de CO2 uitstoot te verminderen en de bodemdaling en het verziltingsproces te vertragen. Daarnaast draagt dat bij aan de toekomstige opgaven van Wetterskip Fryslân met betrekking tot waterberging en waterkwaliteit. Als het gaat om het ambitieniveau vraag ik mij af wat meer kansen biedt voor Fryslân: doormodderen in een gebied waarbij altijd moet worden geschipperd tussen concurrerende functies, of heldere keuzes maken en kiezen voor een veenweidegebied met meer robuuste natuur en ondersteunende natuur inclusieve landbouw.

Voorzitter, in de informerende bijeenkomst hebben wij van gedeputeerde Hoogland en dagelijks bestuurder Van Weperen begrepen dat er aan het einde van het jaar een uitvoeringsprogramma veenweide aan PS en AB zal worden voorgelegd. De heer Van Weperen heeft toegezegd daarbij ook te zullen ingaan op de verschillende aspecten met betrekking tot de landbouwtransitie.

Wat de Partij voor de Dieren betreft dient dit uitvoeringsprogramma uit concrete projecten te bestaan, waarbij biodiversiteit, CO2 reductie en grondgebonden natuurinclusieve landbouw de graadmeters zijn. Wij zijn dan ook mede-indiener, samen met de PvdA, Water Natuurlijk, FNP en 50+ van de motie “Van MKBA naar Uitvoeringsprogramma Veenweiden”, die door de Pvda is/wordt toegelicht. Als stip op de horizon sluit ik aan bij het Initiatiefvoorstel, met als doelstelling dat in de periode tot 2030 het veenpakket stapsgewijs wordt vernat en er een maximale ontwikkeling van biodiversiteit en natuurherstel is, wat alleen mogelijk is door een landbouwtransitie naar grondgebonden en natuurinclusieve landbouw.

Tot slot heb ik nog een vraag aan het DB over de bevoegdheid van het AB. Wat gaat er gebeuren wanneer PS en AB elk een verschillend besluit nemen?

Tot zover mijn bijdrage. Dank u voorzitter

Interessant voor jou

Bijdrage gebiedsplan Koningsdiep-Oost

Lees verder

Vergadering over peilverhoging, medicijnresten en gaswinning Ternaard

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer