Bijdrage grond­wa­ter­studie en peil­be­sluit Feansicht


16 oktober 2019

Commissievergadering SKZ 1 oktober 2019,

bijdrage door fractievoorzitter PvdD Suzanne van Wylick

Grondwaterstudie Fryslân

Dank u voorzitter,

Ik heb met interesse de Grondwateratlas gelezen en wil bij deze de complimenten geven aan de opstellers van dit gedegen en goed onderbouwd document. Dit document geeft veel informatie over de opgaven waarvoor we staan; niet alleen als het gaat om het toekomstperspectief van ons grondwater, maar ook wordt het verband gelegd met relevante aanverwante ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling, verzilting en waterkwaliteit. Zonder voldoende schoon water hebben wij mensen, dieren en planten, een levensgroot probleem.

De grondwateratlas geeft een goed beeld van de opgave om de watervoorziening toekomstbestendig te maken. Fluctuaties in grondwaterstanden, verdroging, vernatting, verzilting en bodemdaling door veenafbraak zijn verschijnselen waarmee we te maken krijgen. De bakens moeten worden verzet, en wel zo snel mogelijk. De Grondwateratlas kan bijdrage aan het doorvoeren van de noodzakelijke beleidswijzigingen. voor:

  • Herstel van ons landschap en onze natuur.
  • een schoonoppervlakte water zonder lozingen van landbouwgif, overtollige meststoffen, fosfaten en stikstof.
  • Een drastische verhoging van het waterpeil
  • Een halt toeroepen aan de huidige CO2-emissie uit de veenweide.
  • En het herstel van de weidevogelpopulatie.
  • En zo nee, waarom niet?

Dank u voorzitter

Peilbesluit Feansicht

Dank u voorzitter,

De bedoeling is om in de zuidelijke veenpolders het peil in het noordelijke peilvak te verlagen en die in het zuidelijke peilvak te verhogen, waarmee de waterpeilen in de beide peilvakken gelijk getrokken worden. Het tussenliggende peil regulerende kunstwerk (onderbemaling De Vogelzang) kan daardoor vervallen. Dat is ook goed voor de bedrijfsvoering, aldus het voorstel.

Vervolgens wordt gesteld dat “In het noordelijk peilvlak zich plaatselijk nog een dunne laag veen bevindt en dat de verlaging van het peil in het noordelijk peilvlak naar verwachting een heel beperkt effect heeft op de vermindering van CO2-emissie als gevolg van veenoxidatie heeft”.

Ik heb een aantal vragen voor de portefeuillehouder:

  • Klopt het dat een verlaging van het peil in het noordelijk peilvlak een vermeerdering van de CO2-emmissie met zich meebrengt ?
  • Als u het nu omdraait… Is een alternatief in de vorm van het gelijk houden van het noordelijk peilvak en de verhoging van het zuidelijk peilvak tot het niveau van het noordelijk peil mogelijk?
  • Dat heeft ongetwijfeld een positief effect op de vermindering van de CO2-emmissie, dan het voorstel van het DB.
  • Kunt u aangeven of dit alternatief een haalbare optie kan zijn?
  • Dan kan ook het tussenliggende kunstwerk (onderbemaling Vogelzang) worden verwijderd en maak je een verbeterslag in de waterhuishouding van een stukje veengebied.

Dank u voorzitter

Interessant voor jou

Bijdrage regionale energiestrategie (RES)

Lees verder

Bijdrage grondwaterstudie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer